Ett stycke Vårmörker

img_9033Här kommer, som utlovat, ett stycke till ur manus Vårmörker som jag skriver på nu. Hittade ingen lämplig bild till kapitlet som handlar om en av tvillingsystrarna, Agnes, så det fick bli ett från min lyxiga skrivskrubb istället. (Vill ni läsa om Lina är det bara att gå några inlägg bakåt till ”Läs ur Vårmörker”).

Bokens handling presenteras i korthet nedan, sedan följer stycket direkt efter. Den inbitne bloggläsaren kan känna igen det, men det var ett bra tag sedan det lades ut här sist. KRAM på dig, och varmaste  tack för att du läser. (Och obs, det kan finnas små fel i texten, inte slutredigerad än;)

Handling

Lina flyttar till till en liten by med sin familj, men tvärtemot vad hon tror vantrivs hon, och maken är oftast på jobbet i stan de nyss lämnat. När det verkar som att någon börjar smyga runt deras ensligt belägna hus vet hon först inte om hon inbillar sig. Men de mystiska händelserna eskalerar.

Brodern Olof är strängt upptagen av karriären, samtidigt som han försöker göra sin hustru gravid. Men en dag hittar han ett hotfullt brev, med anonym avsändare, på dörrmattan. Och trots att han inte förstår varför han får dem, fortsätter breven att komma.

Klarsynta systern Agnes borde vara lycklig när hon, efter en olycklig kärlek, börjar uppvaktas av snygga och trevliga kollegan på jobbet. Hon har bara lite svårt att tro att han verkligen är intresserad. Och under våren börjar hon plågas av drömmar hon inte vill kännas vid, drömmar av den sorten som brukar besannas…Någon vill hennes syskon riktigt illa. Men vem? Och varför?

Sambandet finns, men har förträngts alltför länge. Och när de äntligen förstår, är det kanske redan för sent…

Agnes:

Klockan var tio över sex när Agnes satte den fulla skurhinken på städvagnen, och körde ut den ur förrådet. Måndag morgon, och hela veckan på Hedlund & Co låg framför henne. Företaget bestod av fem stora våningar, varav allt städades varje vecka. Det innebar att städbolaget i teorin styckat upp Hedlund & Co; s ytor i fem delar, en för varje dag.  Reception, kök och pentryn, samt alla toaletter gjordes dagligen, liksom stora konferensrummet. Kontoren städades en gång i veckan.
En färglagd planskiss hängde prydligt inplastad på väggen i förrådet, med skriftliga instruktioner bredvid. Det var ett bra tag sedan Agnes slutat titta på den. Så komplicerat var det inte. Eller rättare sagt; det var inte komplicerat alls.
Det var världens dummaste, enklaste jobb och hon hade ingen aning om varför hon fortfarande var kvar där. Eller jo, det hade hon. Bara tanken på att söka ett jobb, ett sådant hon var kvalificerad för… Förra veckan hade hon sett en annons som i stort sett såg ut som det CV hon borde ha skrivit. Hade hon sökt? Nej. Hade hon funderat på att söka? Kanske. Agnes suckade och gjorde den sväng som var nödvändig för att komma ut från den trånga korridor, som förutom städförrådet innehöll fläkt- och soprum, och ut i stora entrén. Den sväng, som redan i morgon med fullastad städvagn, skulle kännas i axeln.
Varsågod, här är ditt liv! En hel vecka av städ och värk. Hos företaget som krossar konkurrenterna (och folks axlar).
Ändå gick det inte att inte tycka om deras entré. Den var allt som deras företag i övrigt inte var; vacker, storstilad, ja, till och med magnifik.
Hon stannade som vanligt till en liten stund och njöt. Särskilt nu, när det var tyst och stilla överallt, och hon hade äran att tända för att se de enorma kristallkronorna från det välvda taket kasta sitt ljus över allt:
Den långa receptionen i mörkt, blankt trä till höger när man kom in, den lilla fontänen i mitten, och som avslutning, en av de bredaste trappor hon sett. Hon hade älskat den om det inte vore för att hon var tvungen att dammsuga den varje dag. Trappan, och hela golvet i receptionen bestod nämligen av en honungsgul heltäckningsmatta. Det var opraktiskt, men förtog inte effekten; alla som kom dit första gången stannade upp.
Tråkigt nog slutade det imponerande där, åtminstone för Agnes del. Visst, hela företaget såg bra ut och konferensrummet var också vackert med sina jättelika fönster och vinröda matta men inget gick upp mot entrén.
Inget gick upp mot den, tänkte Agnes medan hon dammade av i receptionen. De som jobbade där var inte så trevliga, en del hälsade knappt, andra sa några ord, mest för att de kände sig tvungna trodde hon. Det gjorde detsamma.
En sista blick på det blanka träet men det var lika oklanderligt rent som det brukade vara. Med städning fem dagar i veckan blev det så, och dessutom visste hon att åtminstone en av receptionisterna (fast hon misstänkte båda) hade en egen trasa om det skulle råka bli en fläck eller tumme någonstans under arbetsdagen.
Likadant var det med den guldfärgade lustiga fontänen. Aldrig annat än rent där heller, men så såg hon ju över den varje dag.
En sjöjungfru, även hon i gyllene färg, höll ut sin lilla hand så att det porlande vattnet tycktes flöda från den. Hennes vackra lilla ansikte såg koncentrerat ut när det betraktade det, som om hon tänkte;
”Är det verkligen jag som åstadkommer det här?!”
Agnes betraktade henne, lät den drömlika sekunden vara något längre, den som väckte känslan av magi inom henne, att allt var möjligt (vilket förmodligen var sant; om Hedlund & Co kunde sätta upp en sjöjungfru i entrén kunde allt hända) och sedan satte hon igång dammsugaren.  Den hade ett högt och ilsket ljud, ett som var skönt när det gällde att stänga andra ljud ute, men enerverande annars. Som nu.
Morgonens stillhet som bortblåst, istället lät det så mycket från den runda, stålfärgade maskinen att Agnes fick lust att sparka till den. Det var först där hon blev medveten om på hur dåligt humör hon var. En analys av varför behövdes knappast. Lite trött, javisst, numera var hon alltid trött. Och så var det helgen.
Där stannade Agnes upp ett tag innan hon orkade fortsätta.
Helgen hade varit en enda plågsam transportsträcka från fredag till måndag. Hon hade försökt ringa Susanne på lördagsförmiddagen för att höra om hon hade lust att ses, men hon hade andra planer. Vad sa hon inte och Agnes hade inte frågat heller.
Susanne hade inte många andra vänner, men hon hade andra vänner. Det var en skillnad som Agnes inte tänkt mycket på innan, knappt märkt, men som blivit väldigt tydlig sedan det tagit slut med Max.
Visst, Kattis hörde fortfarande av sig ibland och Olof ringde ofta. Misstänkt ofta, hände det att Agnes tänkte. Hon visste att han värnade familjebanden, men anledningen till att det knappt gick en helg utan ett telefonsamtal från honom var nog för att han visste att hon var ensam. Även om hon försökte dölja det så gott det gick. Ibland hittade hon till och med på att hon var upptagen, som igår.
Hon kunde ha ringt Lina, och lilla Josefin och åkt dit och hälsat på. Köpt med sig de där chokladkakorna som Josefin älskade. Men det hade inte heller blivit av. Med dammsugaren i ett fast grepp gick hon upp för trappan. Sedan ställde hon sig på tå och stoppade in kontakten i det så gott som osynliga uttaget till vänster om dörrposten. Det var det enda som gjorts för att underlätta städningen i hela entrén.
Hon suckade och dammsög hälften av det långa trappsteget, sedan flyttade hon dammsugaren och tog resten av det. Så skulle det hålla på, hela vägen ner, och redan halvvägs skulle hon känna av det i ryggen. Axeln skulle nog vara snäll ett tag till, det var trots allt bara måndag.
Hon skulle kunna hälsa på Lina helgen som kom. Även om det betydde att hon skulle klampa rakt in i familjeidyllen. Av vad hon förstått jobbade Micke nästan jämt, men veckosluten var fortfarande heliga.
Fortfarande kunde hon se Micke framför sig, hur han sett ut då han och Lina gift sig. Som om han vunnit högsta vinsten. Och så Lina förstås, i en gräddvit skapelse som fick gästerna att tappa andan. Agnes tog i och det gav resultat, trappsteg för trappsteg.
Eller så kunde hon ringa sin bror för en gångs skull. Hon hade nog låtit väldigt kort i telefonen igår. Det var inget fel på honom, tvärtom. Och hans Cecilia var trevlig. Kanske inte jättetrevlig. Men inte hennes fel att de inte hade något gemensamt, mer än att de älskade Olof båda två. Bara en enda riktig dum sak hade Olof gjort. Vad hon visste.
Nu var hon tvungen att vila lite.  Hon stängde av dammsugaren.
På den obligatoriska tretimmarskursen för lokalvårdare vid anställningens början hade det gjorts reklam för mikropauser. Att stanna upp och slappna av, i så lite som trettio sekunder, skulle göra under för spända muskler. Hon hoppades att det stämde, kände redan hur det stramade i ryggen.
Hon tänkte, där hon stod, att hon var glad att hennes föräldrar aldrig fått veta det där Olof gjort. Men även om de fått reda på det, var det inte säkert att de hade trott på det. Det var knappt hon själv gjorde det. Och Olof hade förmodligen inte en aning om att hon visste.  Agnes tryckte till på knappen med foten, och så var det ilskna oljudet från dammsugaren där igen”.