Varje dag…

…finns det ett hett diskussionsämne här hemma som heter SKÄRMTID.
Och okej, i nuvarande Corona-tider finns det större fördelar än annars med tekniken, det medger jag. Men detta skriver jag i egenskap av förälder, inte med tanke på nuvarande situation. Och då tycker jag till stor del att det är skit.
Visst finns det sådant som är bra. Många, speciellt killar, tycker att det är kul att spela TV-spel, och spelar även med sina vänner. Eller hittar nya. Det har äldsta tjejen gjort, via mobilen, kompisar hon sedan träffat på riktigt.
Men en av nackdelarna är att det så händer mycket på nätet som inte är okej. Man kunde skriva spaltmeter om det, och som tur är finns det dom som gjort det. Jag var t ex på en skrämmande, men bra föreläsning i vintras, med kriminologen Maria Dufva. Hon jobbar med barn som utsatts för brott på Internet och har skrivit böckerna nedan.


En annan nackdel är att det är så lätt att bli beroende. Jag hörde från en kurator som arbetar med ungdomar att 95% av ungdomarna är mobilberoende. Varje familj har förstås sin strategi, eller icke-strategi i den här frågan, och det finns givetvis olika barn. Alla fastnar inte lika lätt.
Men jag kämpar. För att det är en hälsofråga, där det är väl dokumenterat från många håll att för mycket skärm är skadligt. Sedan finns det experter som menar att det viktigaste är vad man gör, inte hur mycket tid man spenderar vid skärmen.
En klok ståndpunkt, naturligtvis. Samtidigt som dygnet inte har hur många timmar som helst.
Ibland säger mina barn att tiderna förändrats sedan jag var liten, och att jag inte förstår. Då brukar jag svara att det är mycket möjligt, men vi MÄNNISKOR har inte förändrats. Och vad behöver vi?
Förutom det mest basala förstås, som att äta och dricka, behöver vi röra på oss, och få frisk luft.

Vi behöver umgås med andra i verkliga livet, särskilt dem vi tycker om. Vi behöver ha kontakt med våra känslor, hinna tänka, reflektera och ha tråkigt. Vara mindful, med andra ord.

Gissa hur effektivt för mycket skärm tar bort speciellt det sistnämnda?
Så nej, jag kan inte sluta vara den tråkiga, tjatiga mamman. Nu är inte detta någon typisk föräldrablogg, men har ni några åsikter får ni gärna kommentera.

Måste bara tillägga att när detta debatteras,är det alltid någon som säger; ”Men vem är det som förser barnen med mobiler o s v då”? Men tyvärr finns det forskning som visar att stå helt utanför inte är speciellt bra för hälsan heller, då blir utanförskapet hos våra unga för stort.
Så hej lördag, here we go…Från en som är trött redan innan dagen börjat. Men jag och minstingen ska snart ut på promenad, och det är alltid stärkande.
Tack för att ni läste ❤️ och kram på er! Hoppas att ni får en fin helg🌟