Wine not?

IMG_8149
Detta blir ett kort inlägg för jag anar att jag snart kommer bli avbruten. Här i köket råder visserligen fortfarande frid, jag har suttit och skrivit på mitt manus i skenet från stearinljus ett tag. Mysigt och stämningsfullt. Men nu hörs lill-kusins hosta på övervåningen, och minstingen kom nyss ner.
– Mamma, jag smög jättetyst, viskade hon stolt. Och sedan satte hon sig i soffan i vardagsrummet där min syster sover, och knäppte på en högljudd Barbie-film.
Alla var sent uppe igår, tror jag i alla fall, för gissa vem som lade sig först? Men jag hade njutit av dagen, åtminstone sena eftermiddagen och kvällen, då familjekonflikter avbröts, eftersom min syster och bror kom, samt en av mina små brorsdöttrar!
Då blev det liv i luckan på annat sätt. En och annan sen julklapp delades ut, dockor och leksaker spreds över rummen, och min syster gjorde lasagne. Till det drack hon vin.
– Jag tycker du ska ta dig lite också, sa hon och låtsasskålade mot mig.
– Det kanske inte är så lämpligt när jag är så uppriven, sa jag. Just idag också, när jag sett fram emot att ni skulle komma!
– Äsch, sa min syster. Det är väl bra att vi kom just idag, så vi kan trösta dig. Sånt här…det är familjeliv. Och jag älskar det! Jag skulle aldrig vilja bo i en familj där allt är artigt på ytan, och inga gräl förekommer.
– Men det skulle nog jag, sa jag med darrande röst.
Sedan hällde jag upp ett litet glas vin åt mig i alla fall. Varvade med kaffe. Och kände långsamt livskraften komma åter. För det är sällan jag träffar mina syskon, och förresten har syrran rätt, man kommer inte ifrån konflikter i en familj.
Minstingen och lilla-kusin hade längtat efter varandra, och lekte och sprang runt, yra av glädje, ända till de blev för trötta. Då kom de ihop sig om rosa änglavingar som man kan fästa på ryggen, och sedan var det en jättestor boll som båda ville ha. Men de var eniga om att ingen ville lägga sig.
Nu är lill-kusin på väg ner, och jag vet att minstingen väntar ivrigt i soffan. En ny dag av lek, (och förhoppningsvis inget bråk;) väntar. Allra största tack för att ni läste, och KRAM på er!