Ser inte skogen för alla träd…

IMG_6143

Nu är det en dryg vecka sedan jag kom på att mitt manus skulle byta namn från Vårskogen till Vårmörker. Så långt allt väl. En del infall, idéer och insikter är lätta att genomföra, andra tar mer tid…Jag har ju bloggat en del det sista om att skrivandet går bra, inlägg med entusiastiska rubriker som ”Det våras för Vårskogen” o s v. Men alla mynt har som bekant två sidor och idag skulle jag vilja skriva att det är mörkt i Vårmörker. Och det är väl precis som det ska vara i en psykologisk thriller. Men jag syftar även på själva skapandet.

Dels har det gått trögt framför datorn, det där flytet jag varit så glad över verkar tillfälligt ha övergett mig. Helt okej faktiskt, jag är inne i ett samtal mellan Linas man Micke, och Linas syster Agnes, och en del av problemet kan absolut ligga i att jag inte riktigt har klart för mig hur de funkar tillsammans. Vi får prova oss fram alla tre, helt enkelt… Men detsamma gäller så mycket i manuset just nu. Jag brukar göra en hel del jobb i huvudet när jag skriver, och nu kommer det så många ideér, att hela berättelsen stundtals känns som ett enda gungfly. Jag tror egentligen att det är bra, hellre för många ideér än för få, men det blir tvivel och förvirring samtidigt, och störst av allt kanske; stor trötthet i en redan trött hjärna.

Så vad göra? Prata in idéer på röstmemo i mobilen, skriva ner dem i manusblocket, och sedan glömma allt ett tag och hoppas på att det liksom sorterar sig självt i huvudet medan jag gör annat. Något mer författarjobb blir det inte denna fredag eftermiddag,  livet består ju av så mycket, som tur är:

Sol ute. Pysseltjej i vardagsrummet. En äkta man som snart ska gå upp, så att jag kan sova en stund. Och ikväll kommer två vänner på besök. Vi har haft filmkvällar ihop sedan vi var tjugo år, och har inga planer på att sluta med det 😉 Allra största TACK till dig som läste, hoppas att du får en riktigt fin helg!

8 reaktioner på ”Ser inte skogen för alla träd…

 1. Skriva läsa leva - Helena skriver:

  Igenkänning! Sådana perioder brukar jag låta skrivandet vara. Så att saker faller på plats genom att jag mer och mindre aktivt funderar på dem. När jag gått någon kurs samtidigt har det hjälpt ibland att prata om det. Andras infallsvinklar har emellanåt fått det att släppa. (Eller så riskerar det att bli snurrigare om fler förslag ges till lösningar…😄)
  Trevlig helg!

  Gillad av 1 person

  • Louise Baumgärtner skriver:

   Tack för tips! jag kan nog inte låta skrivandet vara nu, så roligt att jag kommit igång igen (!) men jag skriver ju nu parallellt med öppen synopsis, så jag hoppas att det ena ska ge det andra. Men gör det inte det lär jag upptäcka att det bara snurrar till sig, och då får det kanske bli en liten paus. Ett lyxigt problem måhända med mycket inspiration, men lite jobbigt också, som sagt. Skönt att höra att andra, som du, känner igen dig! Trevlig helg på dig med:)

   Gillad av 1 person

 2. Eva skriver:

  Så där känner jag också, då och då, och ibland väldigt ofta, att jag måste vila från skrivandet för att i huvudet gå igenom olika alternativ och till slut komma fram till det som känns rätt. Det är ganska fantastiskt egentligen, att ibland löser sig allting bara av att lägga sig på kvällen med ett problem och sedan vakna på morgonen med svaret.

  Gillad av 1 person

  • Louise Baumgärtner skriver:

   Ja, tankejobbet är en viktig del av skapandet. Där kan det få ta sin tid, och man kan fokusera på olika karaktärer eller skeenden i lugn och ro, när man skriver så bara det händer saker, som ibland kan vara väldigt bra, eller inte…Båda processerna kompletterar hur som helst verkligen varandra. Fast oj, vad jag skulle vilja att jag lade mig ikväll och vaknade med fantastiska insikter imorgon bitti, just nu så grötigt i mitt huvud på manus-fronten…Hoppas det går bättre för dig och Berit!

   Gillad av 1 person

  • Louise Baumgärtner skriver:

   Tack snälla, vad roligt att höra! Gillade den blogg också, hann läsa lite igår, men kikar in idag och läser vidare. Ha en fin söndag!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s