Bo i sin bok…

IMG_6388

…Umgås med sina karaktärer. Vistas i sin berättelse. Kärt barn har många namn, brukar man säga, och med åren har jag skapat några utryck, varav Bo i min bok, är ett av dem som fastnat. För mig betyder det att tänka på mitt manus även när jag gör annat. Som på jobbet, alltid med idéblocket nära till hands på städvagnen. När jag promenerar utan sällskap. Tvättar. Eller ensam i bilen med bra musik, perfekt!

Det är tidssparande, för när jag slår mig ner vid datorn flyter det på mycket bättre än om jag inte ägnat skrivandet en tanke sedan jag satt där sist. Sedan är min erfarenhet också att berättelsen blir mer genomtänkt när jag gjort en del jobb i huvudet. Färre omskrivningar och mindre strykningar, (hoppas jag).

Men först och främst är det förmodligen resultatet av att jag aldrig har den skrivtid jag önskar, och att det har blivit ett sätt att få hänga med mina påhittade personer även när jag inte hinner till skriv-skrubben. Nu, när jag följer, och har lärt känna andra med samma passion som jag, har jag förstått att det finns naturligtvis himla många sätt att skriva en bok på.

Hur gör du? Synopsis, skriver av dig i det flöde som kommer, testar nytt sätt med nya manus, eller håller troget fast vid din väg i den snåriga djungeln av skrivande?

Hur du än gör, eller vem du än är, önskar jag dig en skön söndag och tackar för att du läste detta. Här är det förmiddag, regnigt och blåsigt. So far har det varit väldigt lugnt i huset, så jag har redan hunnit skriva en del. Nu blir det tvättstugan, och sedan städa. Det mesta hann vi med igår, men minstingens rum…Minstingens rum!! Det brukar ta lite tid, minst sagt. Och så hoppas jag på mer skrivande senare idag. Tror jag ska ge forna Vårskogen arbetsnamnet Vårmörker, hittar inga träffar på det på Adlibris i alla fall.