Bo i sin bok…

IMG_6388

…Umgås med sina karaktärer. Vistas i sin berättelse. Kärt barn har många namn, brukar man säga, och med åren har jag skapat några utryck, varav Bo i min bok, är ett av dem som fastnat. För mig betyder det att tänka på mitt manus även när jag gör annat. Som på jobbet, alltid med idéblocket nära till hands på städvagnen. När jag promenerar utan sällskap. Tvättar. Eller ensam i bilen med bra musik, perfekt!

Det är tidssparande, för när jag slår mig ner vid datorn flyter det på mycket bättre än om jag inte ägnat skrivandet en tanke sedan jag satt där sist. Sedan är min erfarenhet också att berättelsen blir mer genomtänkt när jag gjort en del jobb i huvudet. Färre omskrivningar och mindre strykningar, (hoppas jag).

Men först och främst är det förmodligen resultatet av att jag aldrig har den skrivtid jag önskar, och att det har blivit ett sätt att få hänga med mina påhittade personer även när jag inte hinner till skriv-skrubben. Nu, när jag följer, och har lärt känna andra med samma passion som jag, har jag förstått att det finns naturligtvis himla många sätt att skriva en bok på.

Hur gör du? Synopsis, skriver av dig i det flöde som kommer, testar nytt sätt med nya manus, eller håller troget fast vid din väg i den snåriga djungeln av skrivande?

Hur du än gör, eller vem du än är, önskar jag dig en skön söndag och tackar för att du läste detta. Här är det förmiddag, regnigt och blåsigt. So far har det varit väldigt lugnt i huset, så jag har redan hunnit skriva en del. Nu blir det tvättstugan, och sedan städa. Det mesta hann vi med igår, men minstingens rum…Minstingens rum!! Det brukar ta lite tid, minst sagt. Och så hoppas jag på mer skrivande senare idag. Tror jag ska ge forna Vårskogen arbetsnamnet Vårmörker, hittar inga träffar på det på Adlibris i alla fall.

 

 

13 reaktioner på ”Bo i sin bok…

 1. Malin.V.Olsson skriver:

  Verkligen ett fint namn! Vårmörker är både mystiskt och vackert. Det tilltalar mig som läsare. 🌺
  Att bo sin bok är ett riktigt bra uttryck, jag gör det hela tiden. Älskar när karaktärerna agerar inuti huvudet medan jag pysslar med andra saker. Det är så förståelsen för dem djupnar, det är då jag lär känna dem på djupet (när jag väl skriver är jag så fokuserad på att få ner det jag vill i dokumentet, att jag inte alltid hinner lyssna in dem på samma sätt).
  Synopsis har jag för att säkerställa att vissa bärande moment inte glöms bort, men den är ganska grov och mellan mina givna punkter får karaktärerna testa sig fram ganska fritt. 😊

  Gillad av 1 person

  • Louise Baumgärtner skriver:

   Tack, vad roligt att du tycker om titeln! Har läst både denna kommentar och föregående, och kan bara konstatera att vi jobbar på väldigt liknande sätt! Håller med dig, när man umgås med karaktärerna och berättelsen i tanken djupnar och mognar mycket, och det har man verkligen till godo när man skriver sedan, då går det undan på ett annat sätt 😉 Ha en riktigt fin start på veckan!

   Gilla

 2. Ethel skriver:

  Tycker också om titlen Vårmörker. Vackert.
  Jag skriver synopsis men ändrar den ganska mycket över tid. Vill ändå ha den som ett hjälpmedel så jag inte går totalt vilse eller gör alltför stora utvikningar. Med manuset jag skriver på nu, uppföljaren, har jag strukit flera karaktärer t.ex.

  Bokfesten i onsdags blev så jättelyckad. Alla var på gott humör och allt gick bra. Utom att böckerna naturligtvis inte kom. Jag har gjort upp med alla som har betalt att träffas över en fika och ha med en signerad bok. Blir en del fikaträffar ☺. Ska bli spännande att läsa din bok. Har den på tur i bokhögen. Även Malin Olssons ligger i samma hög.

  Gillad av 1 person

  • Louise Baumgärtner skriver:

   Tack, känns som ett bra arbetsnamn. Det har redan börjat bli förändringar i min synopsis, och det är som det ska vara, tycker jag. Håller med dig, den är till för att man inte ska gå totalt vilse, men det är väldigt bra att vara öppen för förändringar, de känns oundvikliga på vägen 😉 Roligt att festen blev bra, även utan bok. Det får bli fikaträffar för dig framöver, helt enkelt. (Kommer den idag, tro? Hoppas det!) Och att du får en fin start på veckan, förstås.

   Gilla

 3. Eva-Lisa skriver:

  Jag har ju aldrig fixat att skriva synopsis. Istället ser jag en bra öppning och någon eller några karaktärer jag kan utfå ifrån, sedan hakar jag på dem och låter dem leda mig genom handlingen. Låter helflummigt, men så fungerar jag 😉
  Just nu tänker jag också mycket på mina karaktärer för att reda ut ett problem som uppstått. Vi får se hur det går med det 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s