Ajöss Vårskogen!

 

IMG_6402

I måndags träffade jag en vän i Göteborg, Helena (här hittar du hennes blogg). Det var just via bloggen vi först träffades, men som tur var stannade det inte där. Jag har, med stor behållning, testläst ett av hennes manus, hon gjorde detsamma för mig och Skuggvinter, och återkom med otroligt professionell feedback som gjorde boken mycket bättre.

Nu har vi hunnit ses några gånger, och det är så givande att träffa någon som man delar samma passion med! Som förstår kärleken till skrivandet, inte bara när man har inspiration, utan även när refuseringarna dimper ner i mejlkorgen, eller när manuset slagit knut på sig själv och vägrar att servera en den där vändningen eller snygga slutet man verkligen behöver. Givetvis pratade vi också mer allmänt; bloggande, lektörtjänster och olika förlag, böcker och författare, och till och med omslag. Omslaget till Skuggvinter hade jag klart för mig flera år innan den blev klar, medan Vårskogens varit höljd i dunkel. Däremot är min synopsis till den väldigt mer färdig än Skuggvinters någonsin var, och det är ju mycket bättre;)

-Det är väldigt många svenskar som bor i hus, sa Helena när vi pratade lite om Vårskogens handling, och så detta att någon smyger runt utanför på kvällarna, usch!

Och där…BOM! kom en idé till omslag, fast den första versionen så att säga, inte på något vis klar för presentation än. (Och hallå Louise, boken finns faktiskt inte än;) Nej, det vet jag väl! Men om man inte tänkte, dagdrömde, skrev ner idéer och infall och framför allt SKREV så skulle det inte bli någon heller.

Och så PANG, som ett resultat av omslagsidén kom en nej, nej två eller t o m tre nya titlar till mig. Då hade jag sagt hejdå till Helena och satt på bussen hem. Klart att den inte kan heta Vårskogen. Namnet har jag tänkt mig p g a en speciell händelse i mitt manus, men nej, det går verkligen inte. 

Vårkyla, Vårvarsel eller Vårmörker.  Fattar inte varför jag inte tänkt på det förut, men det är naturligtvis önskvärt om man förstår att det är en thriller redan på titeln. Nu vet ni hur smart jag är (:

Alltså, naturligtvis hade jag tänkt mig att man skulle se på framsidan att det är en otäck bok, men…Får tillägga här att jag inte hunnit googla på Vårmörker, men inte fått några hintar om att de två första förslagen skulle finnas som boktitel. Har ni? Och vad tycker ni, några åsikter?

Hur som helst önskar jag er en riktigt fin Nationaldag! Hos oss har den dykt upp som från ingenstans, m a o; vi har inte planerat eller förberett något alls. Inte den minsta skvätt grädde eller jordgubbar i kylen, eller vad man borde ha. Ska leta upp bordsflaggan i källaren, kanske. Och minstingen och jag ska bada med en av hennes vänner. Alla hemma planerar nog bad idag, med tanke på vädret.

Så, förutom ta hand om dig borde jag nog lägga till; glöm inte att smörja in dig!

Samt; Tack Helena, igen! Inte ”bara” för en god stund eller fin vänskap utan även för bra idéer;)

 

19 reaktioner på ”Ajöss Vårskogen!

 1. Skriva läsa leva - Helena skriver:

  Omslag och titlar! Vilken härlig utgång det blev av vårt prat. Själv förankrades jag i att det är ok att det tar tid. Att hälsan ändå alltid går först och att två timmar med manuset kan vara nog så bra som planerade tre timmar per dag. 🙂
  Vårmörker får det att krypa i mig. 😯 Jag som är lite nojig för vad som döljs i mörkret och inte gärna bor i hus – i skogen! 😄

  Gillad av 1 person

  • Louise Baumgärtner skriver:

   Det blev det verkligen! Och yes, det är okej att det tar tid, vilket vi ju låter det göra också. (Vi har ju inte så mycket annat val nu heller..:) Läste någonstans att det bästa är att umgås med sitt manus dagligen, och att det då hellre blir kortare stunder, än längre och mer sällan och det har jag tagit till mig. Tack för förslag, gillar också Vårmörker.

   Gillad av 1 person

 2. Eva skriver:

  Ett tag blev jag orolig. För jag trodde att du sa farväl till hela manuset. Men pustade ut när det bara handlade om titeln 🙂
  Titeln till Berit kom väldigt sent men när den väl kom tycker jag att den passar väldigt bra. Fast jag har nog aldrig nämnt den på bloggen, vet egentligen inte varför.
  Vad roligt att du och Helena har lärt känna varandra via bloggen. Det är så värdefullt att ha skrivarvänner och få nörda ner sig i ett ämne som inte uppskattas av alla 🙂

  Gillad av 1 person

  • Louise Baumgärtner skriver:

   Nejdå, jag säger inte hejdå till mitt manus (fast det låter ju så;) , jag är så himla lycklig över att jag orkar skriva igen. Nu blir jag nyfiken på din titel…och nyfiken på Berit är jag redan! Att blogga är så bra av många anledningar, men att jag lärt känna Helena och ännu en författare på det viset är bäst av allt. Och det är så trevligt att ha kontakt överhuvudtaget, önskar jag kunde träffa fler, som dig t ex, och vem vet, en dag kanske vi ses:)

   Gillad av 1 person

 3. Malin.V.Olsson skriver:

  Det låter som ett härligt och inspirerande möte. 🤩 Jag är verkligen nyfiken på din nya titel! Jag hade också en helt annan arbetstitel på min uppföljare, men plötsligt slog det mig: Av stjärnstoft är vi komna – och så heter den nu. Omslaget är jag också nyfiken på, jag ska själv snart börja designa mitt. Känns så svårt! Har ett par idéer en är inte vet på hur de funkar. Men det är roliga funderingar i alla fall. 😊

  Gillad av 1 person

  • Louise Baumgärtner skriver:

   Det var det verkligen. Vilken vacker titel du kommit på, passar fint ihop med Universums mörka hemlighet. Hur långt har du kommit med den förresten? Är den snart klar? Tal om att ligga i lä i så fall;) Ha en fin helg!

   Gilla

   • Malin.V.Olsson skriver:

    Åh, tack! Jag är verkligen nöjd med titeln, den känns helt rätt för handlingen 😊
    Jag är halvvägs igenom första redigeringsrundan, tanken är att den ska till lektören första veckan i augusti.
    Önskar dig en fi helg också. 🌺

    Gillad av 1 person

   • Malin.V.Olsson skriver:

    Men det är ju ingen tävling i att skriva snabbast. 😊 Jag har haft massor av inspiration och prioriterat bort annat för att få skrivtid. Men absolut, det blir förhoppningsvis mycket skrivande i sommar.

    Gillad av 1 person

  • Louise Baumgärtner skriver:

   Nej, det är verkligen ingen tävling, och det är tur, då hade många av oss legat dåligt till, hehe…Det viktiga är ju att hitta sin egen takt och ton och följa den, då blir det som bäst, gissar jag. Och det är skönt att det är så enormt olika, för en del går det väldigt fort medan andra tar rejält med tid på sig. Allt är tillåtet, och det är också en behållning med att läsa bloggar; att upptäcka det 🙂

   Gilla

   • Malin.V.Olsson skriver:

    Verkligen! Det är så roligt att få ta del av alla spännande erfarenheter och upplevelser. Alla skriver olika och så måste det vara, vi är ju alla helt unika individer och det är en del av tjusningen.💕
    Jag har aldrig trott på att forcera fram en text. Jag vill ha hjärtat med och känna det speciella samspelet med karaktärerna. Saknar jag det så låter jag hellre bli att skriva en dag eller två, i vetskapen att det kommer bättre dagar. 😊

    Gillad av 1 person

   • Malin.V.Olsson skriver:

    Jag läste precis, verkligen intressant och på punkten att ”Bo i sin bok” är bok vi helt lika. Så underbart när karaktärerna agerar inuti huvudet även om jag gör något helt annat än skriver. Dock har de vilodagar då de är mindre aktiva, och dessa dagar påsar jag ofta på att vila också, till jag ser dem klart och tydligt igen.Förutsatt att de inte vilar alltför många dagar såklart, då är det ju bara försöka att forcera, trots att jag inte gillar det. 😊

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s