Ajöss Vårskogen!

 

IMG_6402

I måndags träffade jag en vän i Göteborg, Helena (här hittar du hennes blogg). Det var just via bloggen vi först träffades, men som tur var stannade det inte där. Jag har, med stor behållning, testläst ett av hennes manus, hon gjorde detsamma för mig och Skuggvinter, och återkom med otroligt professionell feedback som gjorde boken mycket bättre.

Nu har vi hunnit ses några gånger, och det är så givande att träffa någon som man delar samma passion med! Som förstår kärleken till skrivandet, inte bara när man har inspiration, utan även när refuseringarna dimper ner i mejlkorgen, eller när manuset slagit knut på sig själv och vägrar att servera en den där vändningen eller snygga slutet man verkligen behöver. Givetvis pratade vi också mer allmänt; bloggande, lektörtjänster och olika förlag, böcker och författare, och till och med omslag. Omslaget till Skuggvinter hade jag klart för mig flera år innan den blev klar, medan Vårskogens varit höljd i dunkel. Däremot är min synopsis till den väldigt mer färdig än Skuggvinters någonsin var, och det är ju mycket bättre;)

-Det är väldigt många svenskar som bor i hus, sa Helena när vi pratade lite om Vårskogens handling, och så detta att någon smyger runt utanför på kvällarna, usch!

Och där…BOM! kom en idé till omslag, fast den första versionen så att säga, inte på något vis klar för presentation än. (Och hallå Louise, boken finns faktiskt inte än;) Nej, det vet jag väl! Men om man inte tänkte, dagdrömde, skrev ner idéer och infall och framför allt SKREV så skulle det inte bli någon heller.

Och så PANG, som ett resultat av omslagsidén kom en nej, nej två eller t o m tre nya titlar till mig. Då hade jag sagt hejdå till Helena och satt på bussen hem. Klart att den inte kan heta Vårskogen. Namnet har jag tänkt mig p g a en speciell händelse i mitt manus, men nej, det går verkligen inte. 

Vårkyla, Vårvarsel eller Vårmörker.  Fattar inte varför jag inte tänkt på det förut, men det är naturligtvis önskvärt om man förstår att det är en thriller redan på titeln. Nu vet ni hur smart jag är (:

Alltså, naturligtvis hade jag tänkt mig att man skulle se på framsidan att det är en otäck bok, men…Får tillägga här att jag inte hunnit googla på Vårmörker, men inte fått några hintar om att de två första förslagen skulle finnas som boktitel. Har ni? Och vad tycker ni, några åsikter?

Hur som helst önskar jag er en riktigt fin Nationaldag! Hos oss har den dykt upp som från ingenstans, m a o; vi har inte planerat eller förberett något alls. Inte den minsta skvätt grädde eller jordgubbar i kylen, eller vad man borde ha. Ska leta upp bordsflaggan i källaren, kanske. Och minstingen och jag ska bada med en av hennes vänner. Alla hemma planerar nog bad idag, med tanke på vädret.

Så, förutom ta hand om dig borde jag nog lägga till; glöm inte att smörja in dig!

Samt; Tack Helena, igen! Inte ”bara” för en god stund eller fin vänskap utan även för bra idéer;)