Tränar och försöker

Djur och barn är väldigt bra på mindfulness. Men vi andra…?

IMG_6377

Det finns ingen stress, det finns bara lugn. Jag tränar på att ta det lugnt, det gör jag verkligen. Lugnare i alla fall. Och jag tycker om ovanstående mening, den får mig att minnas att man ofta kan välja vad man gör med sin dag. Mycket skapar man kanske själv genom att reagera med stress, när man istället kunde vägra att fara fram som en bulldozer genom sin egen vardag. Eller?

Men hur lätt är det?

Varje dag går det åt 12 par strumpor i vår familj, och flera av barnen tar nya kläder i garderoben varje dag. Två av dessa barn är tonåringar. Nu andas jag in och ut. Det är alltid jag som går iväg på allt som sker under dagtid, min man jobbar natt och sover dag. Utvecklingssamtal i skolan, extra synkontroll för minstingen, läkarbesök, mig själv inberäknad, och så måste jag ringa gyn för nu slutar inte mensen igen…Det finns ingen stress…Tid för nytt pass 14.10 på onsdag, glöm inte biblioteks-böckerna, och så vet jag redan nu att vi behöver nya Alvedon. Men till Apoteket kan jag gå efter jobbet, om jag hinner innan det är hämtning på fritids.

Om man tar ett djupt andetag och räknar t ex till fyra, ska man blåsa ut några sekunder längre, har psykologen lärt mig, då signalerar man till kroppen att allt är lugnt. Jag börjar med att räkna till fem… Det är för det mesta jag som handlar maten också, (skrev jag salt på inköpslistan för det är verkligen helt slut) och nästa måndag har klassföräldrarna i minste pojkens klass ordnat en träff med kubb och grillat. Måste svara senast ikväll. Jag vägrar att stressa, det är mitt nya motto. Jag ska bara hänga upp tröjan som äldsta dottern vill ha imorgon (undra om hon hittat sina badkläder)? och så ska kaninerna ha mat. Jäklar, måste ta upp mat ur frysen till jobbet imorgon. Och ringa chefen om den där extra semesterveckan. Jag tar det lugnt och andas. Fast det är två som bråkar VÄLDIGT mycket i köket, och hur har klockan redan blivit sju? Och ingen har tömt diskmaskinen heller. Uppdrag arton denna dag: försöka få med gråtande minsting mot duschen, och nu hamrar mitt hjärta som fan och utbrottet är inte långt borta.

Svar: Det är väldigt svårt. Att Inte Stressa Upp Sig

Och ibland kan det få konsekvenser även att ta det lugnt, faktiskt. Som igår;

Jag missade fina fasters fest, var helt slut. Familjen åkte, jag sov. Efter några timmar vaknade jag, satte på kaffe. Lite skönt var det ju att allt var tyst i huset. Jag öppnade altandörren och gick ut i trädgården för att se till våra kaniner. Lite frisk vind mot en sovsvettig kropp, men fridfullt även ute förutom ett billarm som tjöt någonstans (vid skolan)? Jag plockade lite maskrosblad på väg mot burarna, och gav dem till mina små vänner medan jag klappade dem. Jag andades, och tänkte på att ta det lugnt. Jag såg upp på himlen, den var både blå och grå. Det här går ju bra, tänkte jag, jag blir allt bättre på detta. Efter några minuter gick jag in. Men det är ju här det tjuter! Åh nej, jag hade glömt att jag hade larmat. Stressat sprang jag mot mobilen med tjutet i öronen, vart är den nu då? I sängen. Åh nej! Verisure har ringt två gånger, min man har ringt två gånger, och så ett sms från larmcentralen om pågående inbrott hos oss, och att de har väktare på väg.

Sensmoral: Så går det när man tar det lugnt. Eller?

Ändå vill jag hävda just det; Gör inte som jag, (mitt gamla jag alltså, för mitt nya jag försöker verkligen) utan ta vara på stunden. För när allt kommer omkring är nuet det enda vi har. Det står det åtminstone i mina självhjälpsböcker 😉

18 reaktioner på ”Tränar och försöker

 1. Ragnhild Särnblom skriver:

  Nej, lätt är det verkligen inte, å andra sidan är det väl ingen som har lovat det😘 😘
  Verkligen många bollar i luften 👏🏻👏🏻👏🏻

  Gillad av 1 person

 2. Hille skriver:

  Ja, nog förstår man att det är mycket att ha koll på, det är så att man kan leda ett helt företag, vilket är det man gör när man har familj! Du får fortsätta att ”ta det lugnt”❤️ Bra med larm ibland👍 man får ju roliga historier att berätta👏🏻 Kram

  Gillad av 1 person

 3. Ethel skriver:

  Jag blir stressad av att bara läsa om din dag. Det enda jag kan råda dig är att dina barn och man tar större del av ansvaret så att du kan vila hjärna och kropp ibland. Men det gör de säkert redan. Och det där med larmet ☺ … som måste ha lagt på stresshalten med en hel hög procent … nej så onödigt ☺. Men som du kan skratta åt efteråt.

  Jag planerar bokfesten för fullt. Känner mig pressad. Vi gör ju allt själva. Mycket att tänka på. idag ska jag handla vissa ingredienser och åka till lokalen för att förhoppningsvis konstatera att rummet vi ska vara i och allt annat kommer att funka.

  Bokläget just nu: fortfarande oklart ☺.

  Gillad av 1 person

  • Louise Baumgärtner skriver:

   Jag blir också stressad av att läsa om min dag, det var ingen vidare avslutning på dagen att blogga om den, egentligen. Tänker jag nu efterklokt. Tack för din omtanke, det värmer verkligen. Och jag håller fortfarande tummar här, och HOPPAS att din bok kommit och att allt går bra! Du är säkert också stressad nu, men på ett eller annat sätt kommer det ordna sig, ska du se.

   Gilla

 4. Malin.V.Olsson skriver:

  Åh, så klokt och viktigt. Allt för ofta är jag där också, med tusen saker på listan. Trött, otålig och med kort stubin. Att prioritera kan vara svårt. Jobba heltid, vilja satsa seriöst på skrivandet vid sidan av den redan 100 % -iga arbetstiden. Känslan av att hem och familj ibland försummas. Har lovat mig själv att ta tag i det här, och att läsa dina inspirerande inlägg om stress och hälsa är verkligen nyttig påminnelse om hur jag borde tänka.
  Kram, önskar dig en fin och lugn vecka, fylld med nutid.🌸

  Gillad av 1 person

  • Louise Baumgärtner skriver:

   Det är verkligen svårt att prioritera, och att vara tålmodig när man har fullspäckat schema…Skönt att höra att jag inte är ensam om att ha kort stubin…Tänker på dig, och undrar hur det går, (du har ju legat fint till på Vistos försäljningslista har jag sett!

   Gillad av 1 person

   • Malin.V.Olsson skriver:

    Oj, har jag? Jag visste inte ens att Visto har en försäljningslista! Var hittar man den?
    Tack, den privata försäljningen rullar på fint tycker jag, och Akademibokhandeln i Gävle har köpt in några exemplar av boken. Känns som en bra, första månad sedan release. 😊 Har hunnit med en intervju också.

    Gillad av 1 person

  • Louise Baumgärtner skriver:

   Intervju också!? Kul, den måste du skriva om! Gå in på Adlibris, eller Bokus, sök på din bok och scrolla sedan ner till info om boken där det står bl a Visto förlag. Klicka på Visto förlag, så kommer du dit! Det finns olika listor, bl a billigaste, från A-Ö, men jag tror att mest sålda oftast kommer automatiskt 🙂 Härligt att första månaden gått fint!

   Gillad av 1 person

   • Malin.V.Olsson skriver:

    Vad smart! Jag hade ingen aning om att man kunde hitta Vistos försäljningsststistik där, men nu har jag hittat den. Tack för tipset! 🤩
    Absolut, jag planerar att skriva ett inlägg om intervjun när den är publicerad. Borde inte dröja allt för länge.

    Gillad av 1 person

  • Louise Baumgärtner skriver:

   Vilken förmiddag vi hade igår, så himla givande att ses och pratande skrivande med någon som vet precis hur det är, och som blivit en god vän dessutom! Det blev broccolipaj och hög spänning på Cappucino, älskar både boken och författaren.

   Gillad av 1 person

 5. Eva-Lisa skriver:

  Jag hoppas också du får mer tid att andas och mindre stress.
  Känner igen känslan när det blir för mycket. En god vän till mig så en gång att när det blir så där kaotiskt, brukar hon ta ett vinglas för det funkar alltid, haha. Det funkar kanske om man inte ska iväg någonstans sedan, men knappast om stressen kommer på morgonen 😀
  Kanske inte heller det bästa valet om man stressar ofta 😉

  Gillad av 1 person

  • Louise Baumgärtner skriver:

   Tack snälla för omtanke! Det är ett gott råd från din vän om det blir så ibland, men inte för mig tyvärr, då hade jag blivit alkoholist för jag har alldeles för många sådana stunder….Dessutom älskar jag att dricka vin…Men sedan jag blev utmattad tål jag det knappt, det blir väldigt små glas…Känns både sunt och lite tråkigt. Ha en fin vecka, och hoppas att du också tar dig lugna stunder och andas emelllanåt!

   Gillad av 1 person

  • Louise Baumgärtner skriver:

   Det blir ofta för mycket här hemma, tyvärr, men å andra sidan har jag många glädjeämnen med huset fullt också. Och du har rätt, jag har insikt och mediterar dagligen, och det är ju bra och säkert en anledning till att jag är så pass mycket bättre som jag ändå är. Tack för uppmuntran, det värmer!

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s