Att köpa eller inte…

IMG_6374

Bokmässan, hösten 2018. Scenen utspelar sig vid Harper Collins monter:

-Det här är ju löjligt, sa min man. Jag vill inte att den enda bok jag köper på Bokmässan är Skuggvinter. Om du går och pratar med ditt förlag får du säkert en bok.

Men det ville jag inte. Jag hade nämligen, p g a min utmattning, men alldeles för sent avbokat den plats jag köpt mig i deras monter. Det var helt okej, hade de försäkrat mig, och naturligtvis behövde jag inte betala. Men jag kände mig fortfarande skuldmedveten, så pass att jag knappt vågade gå fram och hälsa på dem. Dock visste jag att de hade mina böcker till försäljning och jag behövde en. Jag hade nämligen fått syn på min förebild i marknadsförings-sammanhang, Emelie Schepp, (hon skriver bra också;) där hon stod och signerade och ville ge henne en.

-Okej, det kanske jag får, väste jag, men jag har inte tid att dividera. Skaffa bara boken. Fort, innan hon försvinner!

Min (snälle) man suckade, men kom några minuter efter tillbaka med min bok, 159 kr fattigare. Senare berättade han att hon i kassan sagt;

-Bra köp! Det är en väldigt spännande bok.

-Jag vet, hade han svarat. Det är min fru som har skrivit den.

Undra vad hon tänkte?

Vår 2019. Scenen utspelar sig hemma i familjen Baumgärtners kök:

-Det förstår du väl, sa jag, att Louise Baumgärtner kan inte köpa en Louise Baumgärtner. De kommer skratta sig fördärvade på Adlibris! Du får beställa ljudboken helt enkelt.

-Men om du hör av dig till Saga Egmont får du säkert ett gratisex, kontrade min man.

-Men vi försökte ju med det en gång, sa jag. Och så kom de där filerna på mejl som vi aldrig lyckades ladda ner.

-Just det, ja. Men varför vill du ha den? Kan du inte lyssna i mobilen?

-Jag vill se den på riktigt, sa jag. För jag tycker det är kul.

Well, idag kom den, som ni ser på bilden. Och det kändes faktiskt stort! Även om jag inte alls tycker om att höra den, jag lyssnar aldrig på ljudböcker, och att då lyssna på sin egen…Den enda gång jag gjorde det tyckte jag att det var en pina. Observera att det inte är uppläsarens fel, utan att jag tycker det är så nervöst att höra min egen text…Och oturligt nog stötte jag på en mening där hon läste fel, hon hade hoppat över ordet inte så Sebastians replik fick helt fel innebörd. Då blev jag så svettig att jag stängde av.

Stort plus med ljudboken och baksidan: På baksidan står det: Louise Baumgärtner (född 1973) är författare och deltidsarbetare. Jag vet inte om jag någonsin kommer vänja mig vid att bli titulerad författare. Jag får lust att nypa mig i armen när jag läser det, för det känns fortfarande som en dröm.

Stort minus med ljudboken och baksidan: Saga Egmont har skrivit en egen s.k baksidestext, och den är så dålig. När den kom ut framförde jag klagomål till Visto, som förde dem vidare, vilket gjorde att Saga började använda den fysiska bokens baksidestext istället. (Mycket bättre)! På nätet. På skivan jag fått hem är deras gamla fortfarande kvar. Bla står det; ”Alice och Markus ska snart bli föräldrar, men allt är inte som det ska vara. Trots att vardagen till det mesta handlar om studier och fredagsmys är deras relation inte bra och samtidigt dyker Alice expojkvän upp i hennes liv…”  Bläää! Jag menar, att vardagen handlar om studier och fredagsmys är väl ingen garanti för vare sig ett bra eller dåligt förhållande? Lite längre ner står det; ”När våren övergår i sommar och höst…”  Klantigt och onödigt. Klart att vår blir sommar och sedan höst, hade inte behövts skrivas på det viset.

Nu har jag klagat lite, så nu övergår vi till något annat. Nedersta bilden. LÄS! Om du gillar spänning. Visste inte att denna brittiska författare existerade, men nu släpper jag henne inte, hon skriver som en gudinna.

Allra största TACK för att du läste detta, ta hand om dig!

IMG_6375

 

 

 

 

 

22 reaktioner på ”Att köpa eller inte…

   • Kristine skriver:

    Syrran, nu har jag stracklast tre inlagg o i dessa skrattat, kant igen mig och levt mig in i Varskogen…enda problemet ar att nu vill jag ha MEEEER. Utan att stressa dig. Haromdagen sag jag en bild med mottot ”Let her sleep for when she wakes she will mountains” och tankte sa klart pa dig, finaste,goaste syster.

    Gillad av 1 person

  • Louise Baumgärtner skriver:

   Tack, kul att du tyckte att det var underhållande;) Just då, på Bokmässan tyckte jag inte att det var så kul, jag började faktiskt gråta när jag såg Vistos monter för att det inte blev den stora dag jag föreställt mig. Men sedan sa de författare som stod där att det mest kostade pengar och blev lite böcker sålda, då kändes det inte som så stor förlust längre. Och visst blev det dråpligt med boken..:) 🙂 Underbart att hitta en mästerlig författare! Jag öppnade boken och var där, direkt. Och hon skriver så vackert.

   Gilla

   • Skriva läsa leva - Helena skriver:

    Stå i monter som okänd författare och debutant verkar vara jobbigt. (Kommer typ leja folk att besöka mig om jag hamnar i den sitsen😅) Har sett så många som står ensamma och tyckt synd om dem. Du gjorde rätt som tackade nej eftersom du inte var på topp.

    Gillad av 1 person

  • Louise Baumgärtner skriver:

   Ja, fy sjutton, kanske för att överhuvudtaget vara författare på Bokmässan…Jag såg ett av de stora förlagens stora författare stå helt ensam när hon signerade och led med henne, för hon såg panikslagen ut…När du står där lovar jag att vara en av dem som dyker upp 😉

   Gillad av 1 person

 1. Ethel skriver:

  Ja ☺ svårt läge när du ville ge Emelie Schepp din bok. Känner igen känslan att inte vilja vara jobbig och verka gniden. Jag har varit på en av Schepps föreläsningar. Det var för ca 6 år sen, när hon hade gett ut sin första bok själv och berättade hur hon arbetade med att få boken känd. Hon är en aktiv, energisk kvinna som vet vad hon vill. Stark.

  Men vad konstigt att skriva en egen baksida utan att konferera med dig. Hade jag inte gillat heller.

  Tack för tipset! Den författaren kände jag inte till.

  Betr. min bok. Den släpps imorgon är det sagt nu. Böckerna till min bokfest har förlaget nu lovat att de antingen hämtar själva vid tryckeriet och levererar direkt till mig (bil och färja från Fredrikshavn till Göteborg) eller annars om de känner sig säkra att leveransen hinner fram i tid, med lastbil. Fortfarande läge att hålla tummarna ☺.

  Gillad av 1 person

  • Louise Baumgärtner skriver:

   Härligt med boken, GRATTIS!! Snart får du hålla den i din hand, och du ska se att det ordnar sig till bokfesten, men jag fortsätter att hålla tummarna;) Emelie Schepp är fantastisk, och dessutom så himla sympatisk, med oerhörd drivkraft. Tror att Sage Egmont gör som de själva vill, har aldrig haft kontakt med dem, utan det har gått genom Visto. Det dumma är bara att deras baksidestext är så snarlik min att de väl bara kunde använt den rakt av, istället för att göra en dålig omskrivning. Läs Mo Hayder, om du gillar spänning. Och Jane Harper. Och LYCKA TILL NU: Kommer du lägga ut något på bloggen om festen? Hittar ”bara” dina korta texter där, inget nytt om skrivande, men det kanske du inte hunnit?

   Gilla

   • Ethel skriver:

    Nej, jag har inte börjat med mitt bloggande om vägen till bok än ☺. Funderar fortfarande på hur jag ska lägga upp det. Men jag kommer att lägga ut några bilder på Instagram och Facebook efter festen.

    Instagram: http://www.instagram.com/ethel.h_
    Facebook: http://www.facebook.com/ethel.hedstrom1 och http://www.facebook.com/Tittelina/

    Det är ingen stor fest. Bara för nära släkt och vänner. Vi blir max 30 pers inkl mig själv och min man.

    TACK för att du tänker på mig!

    Gillad av 1 person

   • skuggvinter skriver:

    Men det blir FEST! Jag hade inget alls, vilket väl var tur inser jag nu, jag var ju på väg mot väggen, men dessutom var jag så rädd att ingen skulle tycka om min bok. Men det var MAGISKT att hålla i den, och sedan, efter en vecka när omdömen började komma, DÅ var jag lycklig. Klart att jag tänker på dig, snart är det din stora dag!

    Gilla

 2. Eva skriver:

  Roliga scener du bjuder på 🙂 Men nog får du träna på att kalla dig författare! För det är du ju. Men måste kännas surt att de skriver en baksidestext som du inte är nöjd med.
  Tack för tips, kände inte till författaren.

  Gillad av 1 person

  • Louise Baumgärtner skriver:

   Hehe, ja, det är ganska roligt när man tänker på det i efterhand. Ok, jag ska träna på att kalla mig författare, fast i bakhuvudet hör jag en röst som säger ”det blir man inte förrän man skrivit TVÅ böcker”, för det tycker Författarförbundet. Och något ligger det nog i det? BRA författare, läs gärna om du gillar spänning!

   Gillad av 1 person

 3. Eva-Lisa skriver:

  Saga ändrade även baksidestexten på min bok och jag vet att jag inte är ensam om att ha varit med om den saken. Jag orkade inte klaga, men nu tackar jag ju inte ja till fler ljudbokserbjudanden heller fram tills det blir bättre avtal hos Storytel. Eller om jag ger ut den själv som ljudbok (läser såklart inte in den själv då, utan betalar någon skådis). Då kan jag själv bestämma var den ska finnas tillgänglig och det blir INTE hos Storytel.
  Kul att höra din historia i alla fall 🙂

  Gillad av 1 person

  • Louise Baumgärtner skriver:

   Undra varför de gör så? För i mitt fall hade de skrivit om baksidestexten till det sämre, vem som helst som har ett hum om skrivande kan lätt se det, till och med gjort grammatiska fel. Så irriterande och dumt! Trevlig helg!

   Gillad av 1 person

   • Eva-Lisa skriver:

    Ingen aning. Om de dessutom korrläst sin version dåligt, är det ju ännu underligare. Bättre då att ta den version som redan finns.
    I mitt fall tycker jag inte heller att det blev till det bättre.
    Trevlig helg!

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s