Att fastna eller inte…

Denna bok fastnade jag för, utan att riktigt veta varför…

IMG_5233

Inget upplyftande att berätta härifrån direkt. Förutom att studsmattan har kommit upp i trädgården. Det är också det enda som är upplyftande i trädgården, kan jag meddela.

– Varför kan inte vi ha det som andra hemma? klagade äldsta dottern häromdagen. Vitt och fint. Vi har det…brunt och fult. Och stökigt.

-Så är det, sa jag. Och nu går jag och lägger mig ett tag. Inte det bästa svaret kanske, men…jag är väldigt trött. Och kör benhårt på tacksamhets-spåret. För antal år sedan tänkte jag att om jag hade ett hus med trädgård och det gick bra för barnen skulle jag vara världens lyckligaste. Och om jag dessutom hade blivit  utgiven…Då…men herregud, så lycklig jag skulle vara! Well, där är jag. Och jag är ofta lycklig.

Apropå utgivning, hade jag orkat hade jag skrivit om Emelie Schepp och vad hon sa om egenutgivning på kryssningen. Men jag sparar det till nästa inlägg. Som sagt, jag är väldigt trött, och då läser jag ofta mer. Igår började jag på Petra Holsts Jag släpper dig aldrig, en relationsrysare. Jag har inte kommit jättelångt men än så länge är jag besviken. Visst är det välskrivet, men det är tråkigt när man inte känner någonting för karaktärerna. Han är jättesnygg, men inte helt pålitlig, eller är det bara hon, hans deprimerade hustru som går hemma i fina lägenheten med utsikt över havet och viker mossgröna servetter till middagen, som inbillar sig? Jag ska ge den ett försök till, kan hända att jag kommer in i den när spänningen stiger, men igår lade jag helt enkelt undan den och började på Falska vänner av Jane Harper istället. Och fastnade på första sidan. Hoppas det fortsätter så!

För ett tag sedan lånade jag Innan snön faller, som syns på bilden. Och även om jag upplevde att den inte höll riktigt hela vägen vad det gällde allt, behöll jag ändå intresset ända fram till slutet vilket säger ganska mycket för att vara mig; jag är ganska kräsen och svår att fånga. Den meningen kunde man ju putsat till lite snyggare, tänkte jag ibland, och det där verkar väl ändå inte helt trovärdigt? men ändå köpte jag faktiskt rubbet.

Vad gör att du fastnar i en bok? Ibland är det svårt att sätta fingret på, som för mig med sistnämnda titeln, ibland är det lätt. Hur som helst, tack för att du läste och ha en riktigt fin dag! Här är det sol:)

 

16 reaktioner på ”Att fastna eller inte…

 1. Eva skriver:

  För mig är språket viktigt. Jag måste fångas av det. Jag behöver inte tycka om karaktärerna men jag måste bli engagerad och vilja se hur det ska gå för dem. Trovärdighet är också viktigt. Och storyn förstås. Ibland är det kul med igenkänning och ibland något helt främmande, där jag får lära mig om ett nytt land eller ett nytt ämne. Läser helst romaner och spänning. Jag är inte så intresserad av romance och feelgood – kanske för att jag har gjort min beskärda del av att översätta Harlekinromaner (24 st) 🙂

  Gillad av 1 person

  • Louise Baumgärtner skriver:

   Du har gjort en bra sammanfattning av vad som krävs, och jag tänker när jag läser att det är ganska mycket som måste funka för att det verkligen ska bli en bra bok. Sedan är vi ju olika naturligtvis och fångas av olika karaktärer, sätt att skriva o s v, och det är ju skönt att det är så. Det finns ingen bok alla gillar brukar jag tänka, det är en tröst när man har skrivit en;) WOW, 24 översatta böcker! Håller med där med, jag läser sällan romance eller feel-good. Lite tråkigt att det är så tänker jag ibland, jag är fast i thriller-träsket.

   Gillad av 1 person

 2. Hille skriver:

  Jag kan ibland fångas på första sidan, då kan man längta efter boken. Jag ger alltid boken en chans, men har jag läst 100 sidor och inte fångats av texten får det vara. Ibland kan jag ha två böcker samtidigt, om den ena inte verkar bra tvingar jag mig att läsa 25 sidor i taget i den och sedan får jag läsa den dom lockar mer! Härligt närmande hittar rätt📗. Ha en bra vecka❤️

  Gillad av 1 person

  • Louise Baumgärtner skriver:

   Att fångas direkt är underbart, och då håller det ofta boken igenom tycker jag:) Som du skriver gör jag just nu, har två böcker och ska försöka ge den andra en chans till. Annars är jag snabb på att lägga bort böcker jag inte gillar, har för lite tid för att läsa sådant jag bara halv-gillar;)

   Gilla

 3. Ethel skriver:

  Jag vill komma direkt in i en handling. Det behöver inte vara något dramatiskt eller rivigt. Mer att jag inte gillar böcker som börjar med miljöbeskrivningar eller att någon vaknar och går ut i köket och dukar fram frukost och liknande. Sen är det förstås likadant för mig som för dig, eftersom vi själva skriver skönlitterärt. Det måste vara ett bra språk och om författaren använder ovanliga grepp att jag märker att hen göra det av en anledning, medvetet. Sen som du också säger, karaktärerna måste vara trovärdiga och jag måste känna med dem.

  Gillad av 1 person

  • Louise Baumgärtner skriver:

   Ett bra språk och välskrivet är ett måste för att det ska flyta på. Men en lektör sa en gång ”Språket får inte vara i vägen för berättelsen”, och det tycker jag är tänkvärt åt båda håll. Det har hänt att är det så snyggt skrivet att jag fastnar i det, och en del av de gångerna tror jag att jag då upplevt att språket varit lite väl högtravande, om du förstår vad jag menar. Det är förstås bättre än när man snubblar på grammatiska fel eller liknande, men i en riktigt bra bok tycker jag att man bara kommer in i historien och är där utan att reflektera över hantverket:) Det är bäst!

   Gilla

 4. Skriva läsa leva skriver:

  Jag började på en feel good i veckan som visserligen var välskriven men jag tyckte den var så tråkig. Handlingen intresserade mig inte alls. (Då fick den ändå 100 sidor.) Fast jag borde kanske anat det. Det är sällan feel good passar mig. Det måste inte vara spännande men det ska väcka mitt intresse åtminstone.

  Gillad av 1 person

  • Louise Baumgärtner skriver:

   Du sätter punkten på något väldigt viktigt; visst måste handlingen intressera på något vis, annars är det väldigt svårt att fängslas. Jag har också svårt för feel-good. Egentligen har jag inte läst så många. Har fått för mig att det inte händer tillräckligt i dem, för min smak. Men det kanske är fel, och det är väl förmodligen olika från bok till bok antar jag.

   Gillad av 1 person

  • Louise Baumgärtner skriver:

   Enkelspårig låter ju inget vidare. Apropå böcker så var det boken på bilden som jag skrev om i en kommentar på din blogg för ett tag sedan (förstår om du inte kommer ihåg det;) Om en bok jag tyckte om, trots att jag inte tyckte att den riktigt höll måttet.

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s