Drunknar i ideér

…och nödvändigheten av att ha ett hum om vad man gör när man skriver 😉IMG_E3675

Det händer saker med mitt manus Vårskogen just nu och det är så härligt! Precis som rubriken antyder har jag hamnat i ett flöde av ideér; den ena leder till den andra och så föds en tanke till. Så när jag nu skvallrar om att jag skriver här på bloggen är det inte kapitel, utan en mer utförlig synopsis än jag haft tidigare.

Början och slut har varit färdigt sedan länge, också vem (som är skyldig) och varför. Men alla de där sidorna som inte är de första och de sista….där har det funnits STORA luckor att fylla i, och det gör det fortfarande. Men de blir mindre, och som sagt; just nu njuter jag av resan genom mitt manus. Tänker, antecknar lite grand i mitt block och skriver in det i mitt dokument Ideér och intrig på datorn. Just den biten, att skriva ner allt som kommer på rätt ställe, är jobbigt, men nödvändigt, i alla fall för mig. Martina Haag sa en gång att hon inte behövde skriva ner sina ideér, de bästa kom hon ihåg. Så funkar det inte för mig, dock. Och jag inbillar mig att varje gång jag sorterar in t ex en händelse på sin rätta plats, så landar handlingen mer även i mig. Och det är just det som är meningen. Man ska vara så hemma i sin bok att det känns som om man nästan är där. Tycker jag.

Det finns, som bekant, olika sätt att skriva på. Skuggvinter började jag på helt random, och det tog ju sin tid…Jag undrar om jag ens kände till ordet synopsis? Dramaturgiska kurvor (kallas det så)? Hur som helst, glöm att jag använde mig av något sådant. Nu, med Vårskogen har jag lärt mig en hel del av mina misstag (hoppas jag). Och inte minst, plockat upp himla mycket bra tips på skrivbloggar. Skriver du ett manus nu, och i så fall; hur skriver du? Hade du synopsis från början, utvecklar du den efter hand, eller skriver du helt fritt?

Oavsett om du är skrivtokig som jag eller inte, önskar jag dig en riktigt fin helg och tackar för att du läste detta! Här är det molnigt, möjligtvis fortfarande någon minusgrad, men kaffet i bryggaren är fortfarande varmt. Kaninerna väntar på frukost och äldsta tjejen på att vi ska åka och köpa vårskor. Och så får vi inte glömma chips och godis till lördagsmyset;)