Älskade manus,

IMG_5550

…du behövs i mitt liv! På bilden ser ni min favoritmugg för tillfället, förevigad i skriv-skrubben dit jag smög igår morse innan familjen vaknat, och umgicks med Vårskogen  och karaktärerna i den. Upptäcker att skrivandet återigen börjar bli en vana, och är så lycklig över det!

Och när jag väl skriver är det…fantastiskt? Nja…Om jag ska vara ärlig hittar jag mest problem. Men problem är ju till för att lösas, och när jag sitter framför datorn och formulerar dem, kommer på något nytt och stryker något annat, så händer det sakta men säkert saker på den fronten. Mitt största problem just nu är trovärdigheten. Kommer man verkligen köpa vad hen gör, och att det är hen? Det hjälper inte om man har en fängslande historia och skriver snyggt, om den biten brister. Eller hur? Vad säger ni? Någon åsikt om vad som är det absolut viktigaste i en bra bok?

Hur som helst gör jag mitt bästa, när jag orkar och hinner, för att umgås med en mörkt och hämndlystet sinne. Och tro det eller ej, men det sätter onekligen glans på en annars grå vardag med minstingens ihållande hosta, särskilt nattetid tyvärr, trötthet, tjafs och värkande arm.

Man har faktiskt inte roligare än man gör sig, om man säger så;)

26 reaktioner på ”Älskade manus,

 1. Eva skriver:

  Roligt att du är igång. Jo, trovärdigheten är ju viktig. Men det kanske bara är den kritiska granskaren i dig som har vaknat för tidigt? Bort med den så länge och skriv vidare. Allt går ju att ändra tills boken är tryckt.

  Gillad av 1 person

  • Louise Baumgärtner skriver:

   Tack snälla för hejarop! Men det är tanken den här gången, att den kristiske granskaren ska igång tidigt. Efter att ha skrivit om Skuggvinter typ…femtio(?) gånger hoppas jag ha lärt mig lite. 10 års omskrivningar kan lätt ta kål på den mest skriv-glada person, även om det inte hände med mig. Men knäckt av det hela blev jag nästan;)

   Gillad av 1 person

 2. Linda skriver:

  Lustigt – IDAG pratade jag med mina elever om vad ”motto” betyder. Jag sa att mitt var ”det blir inte roligare än vad man gör det till”. Och då hade jag INTE läst detta inlägg. Kram!

  Gillad av 1 person

  • skuggvinter skriver:

   Vi är kloka helt enkelt;) Och det är ett bra motto, det är lätt att bara gå och önska sig ibland att livet i sig självt vore roligare. Men sanningen är ju just den att ofta kan man göra en hel del åt det själv:)

   Gilla

 3. Ethel skriver:

  Nej, en trovärdig karaktär är viktigare än historien, tror jag också. Och som jag hört en del författare säga; man behöver inte gilla karaktären men man måste förstå varför hen gör som hen gör. Kanske kan en testläsare få avgöra om det funkar?

  Gillad av 1 person

  • skuggvinter skriver:

   Det tror jag med. Jag har också läst det vissa författare säger och håller med. Kan t o m ta det steget längre och skriva att i en del böcker har jag inte förstått karaktären, vi har varit alltför olika, men jag har ändå köpt agerandet eftersom det ändå framstått som trovärdigt. Och o ja, testläsare och lektör har jag använt mig av tidigare, och ska göra igen. Det är guld värt!

   Gilla

   • Ethel skriver:

    Jag har testläst ganska mycket. Kanske kan vi vid tillfälle byta texter?

    Tack för din kommentar på min blogg! Roligt att du läser. Jag använder bloggen som en kick att komma igång med skrivandet på dagarna. Så inte så många som läser, men det är OK.

    Jag har gett ut två noveller på Hoi förlag och sålt ett par till veckotidningar och är med i några novellantologier. Men … mitt första fullängdsmanus publiceras som bok i maj i år. Fantastiskt roligt!

    mvh Ethel

    Gillad av 1 person

  • Louise Baumgärtner skriver:

   Grattis, så roligt att din första bok kommer ut i år!! (Är det också på Hoi (eller är det hemligt än så länge)? Nyfiken på det förlaget, jag har ju gett ut på ett liknande. Byta texter låter som en super-idé, om jag orkar, är inte vid full hälsa tyvärr. Men vi kan väl ha varandra i åtanke när det är dags, och fråga?! Ha en fin dag, nu ska jag pyssla med mitt manus;)

   Gilla

   • Ethel skriver:

    Tack!

    Det är Lange förlag. Ett förlag som bara funnits i fyra år ungefär och som har börjat satsa på nya författare. Jag har betalat för första lektörsgenomgången, men sen inget mer.

    Precis, vi kan alltid fråga om det passar in i våra liv just då att testläsa åt varandra.

    Önskar dig också en bra dag!

    Gillad av 1 person

 4. Katarina Persson skriver:

  Härlig känsla, när man börjar känna den där glädjen i skrivandet igen och ser fram emot sina skrivpass. 🙂
  Trovärdigheten är viktigt tycker jag med, och ändå är det en grej jag har och haft problem med. För det som känns trovärdigt i mitt huvud köps inte alltid av testläsarna.😁 det är ju därför det är så himla bra med testläsare. 🙂 tycker du gör rätt som styr upp det som inte funka på den fronten i ett tidigt skede, så spar du dig mycket arbete senare. 👍

  Gillad av 1 person

  • skuggvinter skriver:

   Det är underbart med glädjen i skrivandet, och den beror ju mycket på min långa paus då jag inte orkade. Ja, trovärdigheten är otroligt viktig och egentligen vet jag inte om den är ett problem men som du skriver; jag försöker styra upp den i ett tidigt skede genom att granska ”min skyldige / skyldiga” under lupp. Jag har lätt att komma på otäcka händelser men det kan man ju inte bara slänga in i berättelsen utan att tänka efter: Skulle hen verkligen göra så? Varför just så och varför just då? O s v. Och testläsare är suveränt. Man är ju alltid s a s hemmablind i sitt eget manus, det finns alltid sådant man missar.

   Gillad av 1 person

 5. Eva-Lisa skriver:

  Om du gör ordentlig research (vare sig det gäller något i handlingen, eller ett yrke, etc) blir det automatiskt trovärdigt. Detsamma gäller karaktären. Om du känner denne ordentligt och vet vederbörandes styrkor och svagheter, blir också karaktären trovärdig.
  Massor med skrivpepp! Det blir säkert jättebra! 🙂

  Gillad av 1 person

  • Louise Baumgärtner skriver:

   Håller med dig helt, också när det kommer till att känna karaktären. Det är det som gör det. När man kommer in under huden på han eller henne, vet man till slut hur de svarar och hur de gör. Jag ägnade så mycket tid åt Skuggvinter att de till slut blev egna personer, som tog över delar av handlingen. Gissar att det blivit samma med bl a Jesse och Olivia för dig. Tack för pepp!!

   Gillad av 1 person

  • Louise Baumgärtner skriver:

   Tror att jag känner på mig alldeles rätt, efter att ha läst två av böckerna om Jesse och Olivia, att även de gjorde en hel del som de ville, precis som min Alice och Sebastian;) Alla fyra är mer eller mindre ljusskygga i moralisk mening, men man kan nog säga att de höll i trovärdig mening, eller vad säger du? 😉

   Gilla

 6. Skriva läsa leva skriver:

  Låter härligt att skriva. Försöker också hålla trovärdigheten högt. Men det är svårt att se allt själv. Hittills har förbättringsområden mest rört att jag har för bråttom och t.ex. inte låter läsaren vila tillräckligt i scenerna som är extra spännande. Mycket att hålla i huvudet men roligt.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s