Varningsflagg eller ok?

IMG_E4570I morse gick jag upp halv sex för att baka lussebullar. Jag är morgon-människa, så har jag bara fått sova så tycker jag att det är himla mysigt att vara uppe tidigt. Nu blev det inget nybakat innan det var dags att skjutsa barnen till skolan tjugo över sju, då jäste de på plåtarna istället. Men hela familjen ska njuta av dem ikväll, i soffan framför Julkalendern.

Överhuvudtaget njuter jag väldigt mycket just nu. Jag känner mig ofta euforisk, nästan så att jag blir rädd. Ni vet den där känslan; Får det vara så här bra? Eller kommer det hända något förfärligt snart?

Egentligen är det inget särskilt som har hänt…fast hallå, det stämmer ju inte! Jag är mig själv igen, efter all utmattning!! Och antagligen på grund av att jag hängde ovanför stupet länge innan jag föll, så mår jag nu bättre än jag gjort på flera år.

Jag känner mig så PIGG, och full av energi och livslust att det nästan är jobbigt. Jag är fri från yrsel, sus i huvudet och som sagt, jag sover fortfarande varje dag och har inga planer på att sluta med det, men när jag väl är uppe så är jag inte trött. Stor skillnad mot att vara dåsig hela tiden.

Samtidigt undrar jag ju lite; är det verkligen så här bra? Gick det så lätt? (Om någon med erfarenhet av utmattning vill höja en varningsflagga här så går det bra). Jag märker ju att med all energi och lust, så blir jag lätt speedad och vill så mycket. För sån är jag. Min läkare sa att jag verkligen var ett skolboks-exempel på personer som ligger i risk-zonen / blir utmattade.

Samtidigt har jag blivit bättre på att ta hand om mig själv. Återigen; jag sover varje dag, det får ner pulsen. Mediterar nästan utan undantag minst trettio minuter. Och för en rastlös, stressad person är det JÄTTEmycket (anser jag).

Har bara bokat in två julsigneringar, varav jag klarade av en igår, och nästa är i Göteborg, Akademibokhandeln på Järntorget, nästa onsdag. That´s it och det känns skönt.

Jag tränar varje dag på att leva lugnare, och vet att meditationen (där man bl. a föreställer sig ändrade beteenden hos sig själv) verkligen hjälper mig. Hjälper mig att komma ihåg att stanna upp och ANDAS. Och ta in allt runtomkring, som t ex; minstingen, försjunken i målande med midsommarklänning på sig (hennes variant av Lucia-linne:), min trötta man som diskar och lyssnar på vår andra dotter som pratar betyg. De tända ljuset på bordet, och mörkret utanför. Med andra ord de vackraste sakerna i verkligheten; dem man äskar och närheten till dem.IMG_4408! TACK till dig som läste och glöm inte att ta en pepparkaka och vara snäll även mot dig själv!

14 reaktioner på ”Varningsflagg eller ok?

  • skuggvinter skriver:

   Haha, vår blommiga Lucia! Det känns fantastiskt att må så mycket bättre! Ser att flera av dina kommentarer hamnat i skräpposten, tråkigt. Kram!

   Gilla

 1. Skriva läsa leva skriver:

  Klart att du ska njuta av känslan av god återhämtning. Och fortsätta ta det försiktigt. Dina nya vanor låter som att de varit och är välbehövliga. Alla utmattningar är olika och olika omfattande. Min började för över ett år sedan och jag fick inte den hjälp jag behövde (och förstod att jag behövde) så på egen hand har jag kämpat för att må bättre. Men en yttre påfrestning här i november fick mig att återfå alldeles för många symtom och det är läskigt när det blir så. Så njut, men kör inte på för hårt. Kram

  Gillad av 1 person

  • skuggvinter skriver:

   Mina nya vanor tänker jag inte släppa. Jag är så intensiv att det nog vore bra om jag har med mig dem, från och med nu. Och jag inser att jag verkligen hade tur som fick hjälp och förståelse från början. Det var inte ens jag själv som insåg att jag var utmattad, utan läkaren. Väldigt tacksam för att du delar med dig och inser att det är så det är; när en yttre påfrestning kommer…Läskigt att tänkas på men nu säger jag åt mig själv att försöka spara energi, istället för att bränna så mycket varje dag. Så TACK för dina råd! Kram

   Gillad av 1 person

 2. Annika skriver:

  Jag brukar tänka att jag aldrig mer kommer att falla lika hårt som innan, eftersom jag reflekterar över sådant som kan vara riskbeteende för utmattningen. Innan tyckte jag att det beteendet var helt normalt. Så njut du av euforin, och fortsätt med strategierna för återhämtning, du märker om det är på väg åt fel håll och kommer att hinna bromsa i tid. Kram!

  Gillad av 1 person

  • skuggvinter skriver:

   Ja, men vad bra skrivet, så är det ju faktiskt! Nu försöker jag bromsa mig själv varje dag och märker när jag själv blir stressad och då anstränger jag mig för att lugna ner mig. Innan tyckte jag bara att det var bra när saker gick snabbt och eftersom nästan alla vuxna konstant pratar om att de är stressade tänkte jag att det var normalt. Jag är genuint tacksam för allt jag lärt mig under min utmattning, och för goda tips och delade erfarenheter från er andra. Kram!

   Gilla

 3. Marie skriver:

  Njut av att du mår bra, fortsätt ta hand om dig och bli inte besviken om du känner av symtom igen. Det brukar höra till tillfrisknandet att energin kommer och går lite, men en känning betyder inte att du är på väg att bli jättedålig igen. Tvärt om! Du har energi att ta av, och alla blir vi ju trötta/slutkörda/less ibland. Livet, liksom.
  God jul Louise 💕

  Gillad av 1 person

  • skuggvinter skriver:

   TACK, och tack detsamma! Betyder så mycket med råd och erfarenheter från er som gått igenom detsamma och vet:) Själv vet jag inte så mycket om utmattning, (och har inte orkat läsa så mycket om eländet heller…) Men, som sagt, tipsen jag får både av er och psykologen är ovärderliga. Hoppas att du får en fin avslutning på året och mår bra. Kram!

   Gillad av 1 person

  • skuggvinter skriver:

   Det känns fantastiskt, overkligt bra! Men jag får så gott som hela tiden kämpa med att inte stressa för mycket. Men det är kärt besvär jämfört med att vara sängliggande, förstås. Midsommarklänning, ja, det lyfter upp stämningen:)

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s