Hopp i juletid!

 

 

IMG_4325Det här inlägget riktar sig speciellt till aspirerande författare, och lite till utgivna med. Vi i skriv-världen kan behöva all uppmuntran och alla tips vi bara kan få;) Och jag tycker nog att jag har en del att komma med efter ett år som författare. Som FUSKförfattare, kan tilläggas. Utgiven visserligen, men av HYBRIDförlag. FUSK!! Så skrek det länge i mig.

Intervjuad av tidningar flera gånger, och i radio två. (Undra om de är medvetna om vad det är för förlag)? Imponerade människor runt mig; sådana jag inte känner så bra (tänk om de visste…)? Som en jäkla skamfläck har jag burit runt på det, en aning lyft av när Saga Egmont gav ut den som ljudbok på traditionellt sätt, men ändå…Men nu tänker jag baskemej sluta med det! Nu får det vara nog! Nu börjar jag kalla mig författare, och sluta med att rycka till så fort någon annan gör det! Och fortsätt du att läsa, kära aspirerande författare, (och ni andra med) för jag är på väg till er:

Jag trodde så länge att man blev (erkänd, utgiven) författare genom ett vanligt förlags nådiga godkännande. Men jag har långsamt ändrat mig på den punkten.

En viktig insikt kom när jag pratade med Emelie Schepp på Bokmässan i höstas. Även om jag läst det i intervjuer var jag bara tvungen att fråga henne om det verkligen stämde att INGET förlag ville ge ut hennes, numera hyllade serie om åklagaren Jana Berzelius. Första boken hette f.ö Märkta för livet, och hon gav ut den själv.

Jag hade nämligen lite svårt att svälja att ingen förstod potentialen i hennes manus. Eftersom hon även är expert på marknadsföring fattar man ju att följebrevet måste varit…minst sagt okej. Men nej, sa hon till mig, hon blev knappt ens refuserad. Bara ett förlag skickade en standardrefus. Efter två veckor. Hon väntade ett halvår, och ringde sedan tålmodigt upp de andra. Men tyvärr hade de inte haft tid att läsa…(Men hallå förlagen, där gick väl ändå något lite snett)? Vi hade en jättetrevlig pratstund på över en halvtimme där vi diskuterade bl. a hur knäckt man kan bli av en snabb refus, samt av känslan av att vara en fuskförfattare.

– JAG VET! utbrast Emelie när jag sa det ordet. Jag kände mig också sån!

Jag åkte hem från mässan med mer hopp och självkänsla, dels eftersom hon berömt mig och sagt att jag gjorde allt rätt, i marknadsföringsväg. Och kanske, tänkte jag, är jag inte så fuskig ändå? Sedan har det vuxit i mig, och nu säger jag ”Nej! Jag är inte fejk”!

För vem är författare, på riktigt?! Idag skulle jag vilja påstå; Den som har skrivit en bok som många tycker om. Det finns förstås ingen bok  som ALLA tycker om. Men om tillräckligt många gör det, då är man författare. Alla behöver ju inte hålla med mig här, även om jag tror att många gör det. För ärligt talat, om du läser en riktigt bra bok, då bryr du dig väl inte om det är Bonniers eller Eget Förlag som gett ut den?

När kommer nästa? tänker man istället.

Så jag skriver det här till dig som kanske tror som jag gjorde; att enda RIKTIGA vägen till författarskap går genom ett traditionellt förlag. Det stämmer inte. (Om du frågar mig). Jag skulle vilja säga att författare blir man genom LÄSARNAS godkännande! Ni vet, den där stora massan som köper och lånar och läser och kanske även tycker till och bokbloggar om det. T o m, om man har tur,  skriver en rad till författaren!

Och, om jag får vara lite kaxig här, det går inte en vecka utan att jag får positiv respons på Skuggvinter. Det beror givetvis mycket på marknadsföring. Signeringar, utlottningar av boken, men även, och inte minst; reklam på Facebook. Nu har jag t ex en annons rullande på FB som en vän gjort åt mig, och den ger resultat! För några dagar sedan låg jag på plats 20 på Saga Egmonts försäljningslista. Av 3956 titlar! I somras låg jag över en vecka på plats 6 på densamma, då av ca 3000 titlar. Och på Vistos topplista ligger jag nu på plats 6 av 133, efter att i månader (av ingen marknadsföring alls) legat på typ 55. Man ska icke underskatta att synas i flödet.

MEN det finns ju folk som går in och skriver på Skuggvinter-länken, och då får den väldigt många bra betyg! Jag har dessutom fått det angenäma problemet att jag måste spara på böcker nu, de börjar ta slut och jag orkar inte trycka nya. (Måste ta hand om mig själv, hälsan och utmattningen i första laget). Och det beror ju på att boken är bra, tänker jag. Efter att jag, i åratal slitit, och på slutet fått riktigt värdefull hjälp av Helena Andreasson, med bloggen Skriva Läsa Leva, som testläste och tillförde MASSOR, samt en duktig lektör, OCH ett seriöst och kunnigt förlag, har jag faktiskt lyckats. Och det måste väl ändå vara det som räknas, i slutändan?

Själv är jag en väldigt kräsen läsare. Vet inte hur många böcker jag lagt undan, eller inte ens börjat läsa. Men ett förlag som jag har stor respekt för och vars böcker jag älskar (de tre jag läst, nu är jag på fjärde) är DareMe Publishing. Det drivs av Eva-Lisa Dezmin och Katarina Persson, båda utgivna på vanliga förlag från början, men som valde att starta eget. BRA jobbat tycker jag, som nyss börjat njuta av Katarinas nyutkomna Samhällets fiende. 

Det här är inget kritiskt inlägg om förlag, jag skulle bli överlycklig om jag blev utgiven traditionellt. Men jag dör inte om jag inte blir det. För nu vet jag att det finns andra vägar! Som kan vara minst lika bra, eller t o m bättre. Inte alltid, förstås. Man måste vara klok, i kombination med att våga, tillsammans med en sjuklig envishet…För att bli författare. Men det GÅR! Även utan att passera det berömda nålsögat och bli antagen. Och framför allt, och återigen; De vanliga förlagen är inte ALLT! OCH de missar, ibland stort, som med Schepp. Och jag kan inte tänka mig att hon är den enda de missat…

IMG_3496Det kommer mer inlägg om detta. Till dess, du som skriver; Fortsätt att TRO på dig själv! KÄMPA! Om du verkligen vill så finns det sätt, eller så blir du utgiven som du vill. BARA…FORTSÄTT!! Emelie har sagt i minst en intervju att en av de viktigaste saker hon gjort var att hon har trott på sig själv! Så det så! Styrkekramar till dig och trevlig helg:)