Ny livsstil

IMG_3988Kanske det svåraste med att tillfriskna från en utmattning är att inse att man inte fungerar som förut? Det finns drabbade som upptäckt att deras personlighet ändrats i grunden efter sjukdomen. Jag känner mig fortfarande precis som Louise och det är jag glad över! Men jag ORKAR inte som hon gjorde. Inte alls. Och det är svårt att förstå. Jag var jätteglad när jag kom till jobbet i fredags. Jag var på g, taggad! Och varje gång jag känner så tänker jag samma sak; Yes! Härligt! Nu är jag på banan igen, dags att sätta igång! 

Det är bara det att energin varar inte så länge. På jobbet räckte den  1 1/2 timme. Sedan var jag helt slut och ville hem. Och nu riskerar jag att bli tjatig här, men samtidigt som jag vet med förnuftet att det funkar så…har det inte landat hos mig känslomässigt. De två delarna hos mig kommer inte överens. Det är jobbigt. Jag är inte så sjuk som jag var i somras längre. Men nu när jag håller på att bli frisk börjar jag långsamt förstå att målet inte är att leva som jag gjorde innan jag föll ihop. Jag får försöka hitta ett mellanläge. Där jag känner mig pigg, men inte presterar max hela tiden, för det kommer inte hålla. Men det är så svårt!!

Och vad dumt att det ska vara så svårt, för de saker som gör mig lugn tycker jag så mycket om; som att promenera eller meditera. Dricka kaffe och rita med minstingen, eller koppla av med de stora. Och nu har jag som sagt, i och med min utmattning, inte något annat val än att ändra livsstil. Alltså; göra de saker jag tycker om i större utsträckning. Det borde ju vara ett angenämt problem, eller hur? Men det är svårt att lära gamla hundar sitta, sägs det ju. (Och ännu svårare att lära dem att KOPPLA AV)!!

Kanske behövs det ändå en ny personlighet här? När det körde ihop sig ordentligt i vår kanin-hage i veckan, slutade det med en ny kanin. Nej, inte på det viset, både Vitnos och Hampus är kvar som tur är. Men vår gamla Old Lady ville inte släppa in en ny partner i sitt liv. Så det blev en kompromiss, i form av en liten Isa.

Mer om det berättar jag i nästa inlägg. Nu ska det göras grön Carbonara här, med avakado och broccoli i bästa vegetariska stil. Ute regnar det småspik och är grått, och på bottevåningen görs det Slime. Med pärlor i. (Låt aldrig barnen göra hemmagjort Slime. Slime är hemskt  och definitivt inget för utmattade att röja undan. Det får maken göra när han kommer upp;) Ha en fin söndag, eller start på nya veckan beroende på när du läser, och TACK för att du gjorde det!

12 reaktioner på ”Ny livsstil

 1. Hille skriver:

  Jag tror inte man kan förstå riktigt hur det är om man inte gått igenom detta själv. Positivt att energin räckte såpass i alla fall, tror en del energi gick åt redan innan du var där. Du låter väldigt glad på slutet i inlägget när du ska laga vegetariskt. Lycka till med jobb och fritid i veckan! Du har ju blivit mycket bättre, även om man då kan bli otålig och vilja att allt ska vara bra❤️

  Gillad av 1 person

  • skuggvinter skriver:

   Tack! Nej, det går inte riktigt att tänka sig…för det funkar inte att, som i vanliga fall, rycka upp sig. Men kroppen säger till så tydligt när man vant sig vid att inte lyssna på den att man måste.och det är väl tur. Men ovant och frustrerande när man vill mer än man orkar.

   Gilla

   • skuggvinter skriver:

    Tack! Ny livsstil, ja. Jag tycker att det går så himla trögt att fatta det, men man får tänka på att man levt väldigt länge (i a f jag;) på ett annat sätt, och att det tar tid att lära om. Men det är uppmuntrande att ha din berättelse med sig, för den säger ju att det går att bli bättre 😕

    Gilla

 2. Skriva läsa leva skriver:

  Precis. Ny livsstil är vad som gäller. Och jag var ändå rätt sparsam med att fylla kalendern förut med, men nu är det tomhet och egentid i största möjliga mån som gäller. Får också för mig att jag orkar mer och inser begränsningarna och behovet av att prioritera på nytt varje dag. Bra att du lyfter detta. Det dröjer att återhämta sig och det är bra att andra får en förståelse för det.
  Kaninbestyren läser jag gärna om. 😊

  Gillad av 1 person

 3. Eva skriver:

  Jag skulle vilja säga något klokt här, men har aldrig varit med om att gå in i väggen. Däremot har jag jobbat många år med liksom en disktrasa på hjärnan, som stör koncentrationen och som i sin tur gör att jag tappar självförtroendet.
  Att du tycker om promenader och meditation är ju jättebra, och där i ligger nog nyckeln till en annan sorts livskvalitet som på sikt inte behöver kännas sämre, bara annorlunda.

  Gillad av 1 person

  • skuggvinter skriver:

   Vad skönt att du har sluppit väggen, ligger ju tyvärr verkligen i tiden…Jo, visst är det en välsignelse att genuint tycka om både promenader i naturen och meditation för det är verkligen läkande. Tack för omtanke!

   Gillad av 1 person

 4. Annika skriver:

  Exakt. Jag brukar kalla det för mitt nya liv. Det är lite chockerande för omgivningen när en börjar stå på sig, för sin egen skull. Jättejobbigt att behöva stå på sig för att få leva som en själv vill, men det säger en del om hur det var innan.
  Ser fram emot mer om kaninerna, I love kaniner (fast jag är extremt allergisk mot dem 🙂

  Gillad av 1 person

  • skuggvinter skriver:

   Ett nytt liv, ja, så får det bli. Och det behövs ju verkligen en personlig revolution så att man förhoppningsvis slipper hamna där igen. BRA att du står på dig!! Jag ska också försöka, även om jag måste säga att jag verkar vara min egen värsta fiende ;( Men man är nog inte alltid medveten om vad som är ens egna krav / förväntningar och vad som är andras heller, förmodligen…Tack för pepp!

   Gilla

 5. Marie skriver:

  Så är det. Nya sätt att förhålla sig till sig själv och omgivningen, krav inifrån och utifrån, ger oundvikligen ett nytt sätt att leva. Sedan är det lätt att trilla tillbaka emellanåt, men det hör till. Bara att ta nya tag 🙂
  Lät gått med avocado- och broccolisåsen, den måste jag nog testa!

  Gillad av 1 person

  • skuggvinter skriver:

   Jag tycker baskemej jag trillar dit titt som tätt…Men förhoppningsvis gör jag en del bra grejer på vägen med. Men vad SVÅRT det är. Helt lost här i nya (försök till lugnare Louise) – tillvaron. Tack för uppmuntran! Vi hade i zucchini och färska champinjoner, broccoli, avakado, parmesan och äggulor och…(det var nog allt) och det blev jättegott 🙂

   Gillad av 1 person

 6. lakandeliv skriver:

  Känner verkligen igen mig när jag var där sist. Vill men orkar inte. Att hitta en lagom nivå. För mig blev det lätt att jag tog i för mycket de stunder när energin fanns där och sedan fick jag bakslag. Det låter som du har fina må bra strategier, sådant som fyller på 🙂 Låter ändå rätt mysigt med slime 🙂 …mina barn är tonåringar/vuxna nu så det finns lite nostalgi där…

  Gillad av 1 person

  • skuggvinter skriver:

   Så där gör jag hela tiden, känns det som. För mycket. Men jag blir så glad när jag är pigg och vill så mycket. Antar att det tar tid att lära sig…lång tid. Men jag tycker mycket om mina strategier, älskar meditation och det är ju bra 🙂 Tack för stöd!

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s