”Fuskförfattarna”

IMG_3496Ni som är vana att läsa min gamla blogg, (som fortfarande finns på http://www.mittmanus.se), har kanske mitt inlägg om när jag träffade Emelie Schepp nyss på Bokmässan, i färskt minne. Det var ett stort möte för mig eftersom hon varit en förebild för mig under flera år. Dessutom är hon ju en stor svensk författare idag, som med sin serie om åklagaren Jana Berzelius fått priset som Årets Deckarförfattare både 2016 och 2017!

Så varför har jag rubriken ”Fuskförfattarna”? Jo, för att när jag hittade henne i Harper Collins monter, blev det en ganska lång pratstund. Jag berättade naturligtvis hur stor nytta jag haft av tipsen om marknadsföring hon gett i intervjuer, men kanske störst av allt; jag bar länge med mig hennes historia som mitt hopp på att det kan gå att bli författare – även om det ser mörkt ut.

Emelie hade skrivit ett manus hon trodde på och skickade iväg det till några stora förlag. Efter två veckor kom en kort standardrefus från ett av dem och sedan…ingenting! Hon fick inte ens några fler refuseringar. Förberedd och väldigt nervös ringde hon dem, men nej, de hade inte haft tid att läsa. Och hon väntade i sex månader!

Då tog hon beslutet att ge ut Märkta för livet på egen hand. Sedan bodde hon i princip i bilen, signerade, fyllde på böcker där de tog slut, och fortsatte signera. Förlagen började ringa efter ett halvår…Idag är hennes serie, förutom att den är en dundersuccé, såld till 30-talet länder, och hon har getts ut på flera stora förlag. Inte direkt en ”fuskförfattare”, om det nu ens finns några sådana. Det var jag som använde uttrycket.

-Skuggvinter är ju utgiven av ett hybridförlag, sa jag. För mig var det en stor fjäder i hatten när Saga Egmont gav ut den som ljudbok men man känner sig ändå som en fuskförfattare.

-JAG VET, utbrast Emelie Schepp då, och först hajade jag till. Trots att jag känner till hennes otroliga historia, det är som sagt därför jag ser upp till henne, kändes det smått surrealistiskt att höra ett av Sveriges stora namn säga så. Men det är precis så det är, hon hade inte ens ett hybridförlag i ryggen.

Avslutar här, dags för lördagskväll. Och om du som läser är en av dem som skriver och hoppas, fortsätt göra det!! Fortsätt att drömma och skriva och hoppas, för det är ofta det som bär ända fram. Och en hög med refuseringar måste verkligen inte vara ett kvitto på att ditt manus inte är bra nog. Eller se det så här; Om du har ett gäng sådana, ligger du ändå bättre till än Emelie Schepp gjorde, som bara blev läst av ett förlag. DÅ! Och titta hur det gick 😉  Jag kommer att lägga ut lite mer vad vi pratade om i nästa inlägg.  Till dess; Allra största TACK för att du läste och ha en fin fortsättning på helgen 🙂